Natuurherstel Hullenzand

Op het Hullenzand worden diverse stukjes aangepakt in het kader van (voorheen) de PAS maatregelen. De vier rood gearceerde stukjes terrein, nabij het voormalige parkeerterreintje aan de Hoogeveenseweg. Meri crushen (Bosfrees/mulcher), chopperen en plaggen.

Chopperen is het verwijderen van de vegetatie en een deel van de bovenste humuslaag. Het kan worden toegepast tot een humuslaag van 4 cm. Het is een maatregel tussen maaien en plaggen. De humuslaag wordt bij chopperen niet volledig verwijderd. Chopperen gebeurt met een robuste klepelmaaier waarbij de klepels een paar centimeter in de bodem gaan. Het choppermateriaal wordt direct opgezogen en afgevoerd. Chopperen kan je zowel in droge als vochtige heide, meestal wordt het gedaan in heide die reeds vergrast is. In natte heide moet je wel zien dat het choppertoestel niet te zwaar is voor de vochtige bodem. Hier moet je dan weken met brede banden of met rupsvoertuigen.
Meri Crusher werkt met een laag toerental freesrotor. Freest de bovenlaag weg en zeeft het afgefreesde deel voor een fijner resultaat. Maar een gang nodig.

Over Mantingerveld

Verslag van de activiteiten van de vrijwilligers van Natuurmonumenten op het Mantingerveld, Mantingerbos en -weiden en vermeldenswaardige gebeurtenissen.
Dit bericht werd geplaatst in Mantingerveld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s