Grote populierhaan (Chrysomela populi)

Alles heeft zijn tijd. Langs de Mantingerdijk een explosie van de Grote populierhaan (Chrysomela populi), honderden op de opkomende populieren.

Grote populierhaan (Chrysomela populi) eet vooral blad. Uirwerpselen op het blad.


Grote populierhaan is ook bekend onder de naam Melastoma populi. Het beestje is 10-12mm lang. De belangrijkste uiterlijke kenmerken zijn rode dekschilden (elytre), nogal brede schouders, zwart-groenige kop en pronotum en een kleine zwarte vlek op de uiteinden van de dekschilden. De antennes zijn zwart, opgebouwd uit 11 segmenten.
De larven hebben drie paar zwarte pootjes. Zij zijn wit met zwarte stippen gespreid over het hele lichaam. De larven zijn extreem vraatzuchtig en beschadigen de bomen veel sneller dan de volwassen exemplaren. Chrysomela populi komt in heel Europa tot in Asie inclusief Japan voor. De kever volgt ongeveer de verspreiding van de populier (Populus sp.) en van de wilg (Salix sp.). Het komt voor op of in directe omgeving van deze bomensoorten

Over Mantingerveld

Verslag van de activiteiten van de vrijwilligers van Natuurmonumenten op het Mantingerveld, Mantingerbos en -weiden en vermeldenswaardige gebeurtenissen.
Dit bericht werd geplaatst in Grote populierhaan (Chrysomela populi), Insecten, Lente, Mantingerdijk, Populier. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s