Project Verlengde Middenraai

Bericht van Nynke Faber.
———————————————————————–

Beste omwonende van de Verlengde Middenraai,

Met de vakantieperiode in zicht geven wij u graag een update over de voortgang van de voorbereidingen van de inrichting van de Verlengde Middenraai. We vertellen u meer over de activiteiten die de afgelopen maanden plaatsvonden en hoe de planning er de komende periode uitziet.

Informatiebijeenkomst en schetssessie
Op donderdag 18 april jl. organiseerde Prolander samen met de gebiedspartners een informatieavond voor inwoners en ondernemers van de omgeving Verlengde Middenraai. Meer dan 80 geïnteresseerden waren aanwezig in het dorpshuis De Heugte te Nieuw Balinge. De gebiedspartners praatten de aanwezigen bij over het opstellen van het inrichtingsplan. Zij vertelden de geïnteresseerden meer over de aanpak, de planning en de werkzaamheden. Ook nodigde wij u uit om mee te denken in de ontwerpen, zodat wij uw wensen mee kunnen nemen in de uitwerking van het inrichtingsplan.
De inwoners, ondernemers en grondeigenaren van ‘de Verlengde Middenraai’ ontmoetten elkaar op dinsdagavond 28 mei om 19.30 uur in dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge. Twaalf inwoners en ondernemers uit het gebied kwamen bij elkaar. In de bijeenkomst dachten zij samen met de gebiedspartners na over de inrichting van hun woon- en werkgebied. Centraal stond de vraag: wat is voor u belangrijk? Al brainstormend en schetsend ontstond een duidelijk beeld van huidige knelpunten, wensen, oplossingen en kansen.

Recente ontwikkelingen
Om de juiste maatregelen te treffen hebben we door middel van onderzoeken naar het grond- en oppervlaktewater en de bodemopbouw de huidige situatie in beeld gebracht. Het grondwatermodel is nu klaar. Hiermee doen we de eerste berekeningen. In augustus voert ingenieursbureau Sweco deze hydrologische berekeningen uit, waarbij we twee uiterste situaties naast elkaar leggen. Hiermee kunnen we de effecten van maatregelen op natuur, landbouw, bebouwing en infrastructuur voorspellen. Op basis van het onderzoek stelt Sweco twee schetsontwerpen op. Dit leidt tot twee inrichtingsvarianten. Uitgangspunten hierbij zijn het voorkomen van schade aan landbouwgebieden en dat inwoners van Nieuw- Balinge droge voeten houden.

Planning
Wij willen het inrichtingsproces zorgvuldig doorlopen en belangrijke keuzes samen met u maken. In de praktijk bleek onze planning te ambitieus. Om goed onderbouwde en weloverwogen keuzes te maken hebben we meer tijd nodig. Dit betekent dat we onze planning hebben herzien. De eerst volgende informatiebijeenkomst vindt plaats in oktober. Die avond bespreken we de twee ontwerpen met u, zodat we met elkaar toewerken naar een voorkeursvariant. Het afronden van het inrichtingsplan in december 2019 trekken we over de jaarwisseling heen. Dit betekent dat we het concept inrichtingsplan in het eerste kwartaal van 2020 met u bespreken. Het definitief ontwerp zal in het voorjaar van 2020 klaar zijn.

Natuurontwikkeling in de Verlengde Middenraai
Tussen het Mantingerzand en het kanaal de Verlengde Middenraai ligt een voormalig landbouwgebied. We noemen dit gebied De Verlengde Middenraai. Door het water in dit gebied vast te houden ontstaat een hydrologische buffer. Dit beperkt de verdroging van het aangrenzende Mantingerzand en draagt bij aan het herstel van het watersysteem. Door het realiseren van een verbinding tussen de natuurgebieden boswachterij Gees en het Mantingerzand kunnen de planten en dieren zich makkelijker verspreiden en verplaatsen. Hiermee verbeteren we in het gehele gebied de biodiversiteit. Halverwege april zijn we gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het opstellen van een inrichtingsplan voor de Verlengde Middenraai. Naar verwachting gaat in 2021 de eerste schop in de grond om de maatregelen te realiseren.

Vragen
Via direct contact en via de lokale en regionale bladen houden wij u telkens op de hoogte van de ontwikkelingen. Heeft u hierover nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met Nynke Faber (Prolander) via
n.faber@prolander.nlof (0592) 365097. Zij is met vakantie van 15 juli tot en met 11 augustus. Voor spoedvragen kunt u contact opnemen met Hans Verhoogt via h.verhoogt@prolander.nl of (0592) 365711.

Met vriendelijke groet,

Nynke Faber
Medewerker Gebiedsontwikkeling
PRO_Logo2015_rgb_pos01
………………………………………………………………
Prolander werkt aan het landschap van Drenthe en Groningen
Postadres: Postbus 50040, 9400 LA Assen
………………………………………………………………
T: 0592-365097
E: N. Faber@prolander.nl
I: http://www.prolander.nl
………………………………………………………………
Aanwezig: ma, di, wo ochtend en donderdag

Over Mantingerveld

Verslag van de activiteiten van de vrijwilligers van Natuurmonumenten op het Mantingerveld, Mantingerbos en -weiden en vermeldenswaardige gebeurtenissen.
Dit bericht werd geplaatst in Beleid, Mantingerveld, Mekelmeersche Veen, Verlengde Midderaai. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s