Berenklauw Heirweg – Ekkelkampen.

In een weitje aan de Heirweg/Ekkelkampen staat berenklauw. Is niet de reuze berenklauw (invasieve soort) maar de gewone inlandse. Hebben we dus laten staan.

Rondje verwijderen berenklauw.

Gewone inlandse berenklauw

Is de gewone inlandse berenklauw. Herkenbaar aan het samengestelde blad. Maximaal een meter vijftig hoog.

Blad reuze berenklauw, Heracleum mantegazzianum. Bladeren zijn dubbel veerdelig met brede getande en gelobde slippen

Beheer:  Snel ingrijpen is bij deze soort de boodschap. Kleine populaties zijn met beperkte inspanningen op relatief korte termijn te bestrijden. Bestrijding van grotere populaties vraagt een langdurige en intensieve inzet. Manueel verwijderen van bovengrondse en ondergrondse delen, maaien voor de zaadzetting of begrazing zijn de meest aangewezen technieken. AANDACHT: Het sap van de plant kan bij aanraking met de huid irritaties en brandwonden veroorzaken. De nodige voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden. Onbeschermd contact met de plant wordt ten stelligste afgeraden. Bij het vaststellen van huidletsels is een raadpleging bij de huisarts aangewezen.

De Reuzenberenklauw is een grote, 2- tot 5-jarige plant met rechtopstaande, tot 10 cm dikke, roodgevlekte stengels. De tot meer dan 1 m grote bladeren zijn dubbel veerdelig met brede getande en gelobde slippen. De kleine witte bloemen staan in tot meer dan een halve meter grote schermen bij elkaar. De soort is te verwarren met gewone berenklauw. Deze inheemse plant is kleiner, met kleinere bloemschermen, een ongevlekte stengel en enkelvoudige handlobbige tot geveerde bladeren. Het sap van de plant kan bij aanraking met de huid irritaties en brandwonden veroorzaken.

Daar staat ook nog guldenroede.

Blijkt een akkerdistel te zijn met een geel uiteinde. Ook laten staan.

Advertenties

Over Mantingerveld

Verslag van de activiteiten van de vrijwilligers van Natuurmonumenten op het Mantingerveld, Mantingerbos en -weiden en vermeldenswaardige gebeurtenissen.
Dit bericht werd geplaatst in Berenklauw, Flora, Zomer. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s